Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Bloggen begint nu pas echt!

8 augustus 2008

instorten Bloggen begint nu pas echt!
Foto door Aaron Landry

Ik lees vandaag een artikel op Frankwatching getiteld “De blogwereld stort in elkaar“. Argumenten voor dit betoog worden gevonden in het feit dat er niet meer iedere seconde een blog wordt aangemaak en veel weblogs inmiddels dood zijn. Bloggen stort dus nu echt in… maar ik ben het daar niet mee eens.

Een van de oorzaken is dat veel persoonlijke bloggers – bloggers die hun levensverhaal op internet publiceren – verhuizen naar social sites als Hyves, Myspace en Facebook, die ook een weblog mogelijkheid bieden. Een voordeel van het bloggen op een social site is natuurlijk dat vrienden en collega’s kunnen meelezen.

Van ikBenPietje.nl naar Pietje.Hyves.nl

Ik ben nooit zo’n fan geweest van bloggen. Ik kan me nog momenten herinneren dat ik persoonlijke weblogs nonsens crap noemde. En het merendeel van die blogs waren ook nonsens crap. Ik ben niet geïnteresseerd in het privéleven van mensen die ik niet ken, maar mijn medemens – gezien het succes van reality programma’s – is dat blijkbaar wel. Gelukkig blijkt dit ook maar een hype…

Nu het merendeel van de nonsens weblogs verhuizen naar sociale platformen zien we dat er steeds meer ruimte komt voor kwalitatief goede redactionele blogs. Bedrijven en personen met passie voor het vak pakken deze ruimte voor hun verhalen. Hierdoor stijgt de kwaliteit van blogs naar mijn mening enorm. Mijn ervaring is dat er nu juist meer interessante blogs aankomen. Ik heb het niet alleen over kwaliteit weblogs als MarketingFacts en Emerce, maar juist ook over een Perez Hilton en een GeenStijl. Niet mijn favoriete weblogs, maar op hun vakgebied zijn dit weblogs met meerwaarde – voornamelijk nieuw nieuws. Het is dan ook niet vreemd dat de marktwaarde van deze sites flink omhoog is gegaan.

Het belangrijkste criterium voor een persoonlijke weblog om te overleven was: Vaak updaten en blijven updaten. Inmiddels is dit niet meer. Een eigen schrijfstijl, interessante informatie (exclusief nieuws of een eigen visie) en regelmatig updaten zijn belangrijker geworden. Het kopiëren van content en publiceren voldoet niet meer; Het publiek raakt hier niet meer door verzadigd.

Bloggen begint nu pas!

Ik zie bloggen niet als iets dat dood is, of instort. Ik zie een hele positieve verandering. Persoonlijke blogs verhuizen naar sociale sites. Een logischere en betere stap kan ik me niet indenken. Blogs die kopiëren vieren geen lang bestaansrecht. De kwaliteit gaat vooruit. Het internet wordt volwassen!

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie