Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

In welke context gebruikt men welke navigatiemethode?

1 februari 2009

Op het internet wordt er volop gebruik gemaakt van verschillende navigatiemenu’s.  Je kan tabbladen gebruiken, broodkruimels, pulldowns, of simpele buttons. Sommige krijgen de laatste tijd vaak de voorkeur. Soms terecht en soms onterecht. Sommige navigatiemethode zijn bijna helemaal uitgebannen. Zo bijvoorbeeld de Shortcut Box.
Vandaag kwam ik terecht op Welie.com. De website van een Interaction Design consultant bij Philips.
Op de website is een overzichtelijke opsomming van verschillende patronen en navigatiemethoden te vinden. Niet gesorteerd in ‘oud’ en ‘nieuw’, want – zoals hij zelf zegt – het gaat niet over de oplossing die goed of fout is, maar over de oplossing die je de gebruiker in een bepaalde context aanbiedt.

Google Maps. Goed of Fout?

Ik denk aan al die applicaties die tegenwoordig gebruik maken van Google Maps. Google Maps is een goede manier om informatie geografisch inzichtelijk te maken, maar wordt tegenwoordig te pas en onpas ingezet. Concertagenda’s op Google Maps? Heel leuk. Heel nieuw. Maar in de meeste gevallen bijzonder onhandig.Vaak volstaat het intypen van mijn Woonplaats en daarna een overzichtelijke chronologische lijst met locaties en data. Het ziet er misschien minder hip uit, maar is wel bijzonder meer gebruikersvriendelijk. Als routeplanner is Google Maps prima geschikt – mits de techniek achter de routeplanner goed is. Je ziet: een navigatiemethode is niet goed of fout. Het gaat om de context.

Wat is de context?

Welke navigatiemethode werkt nu in welke context? Enerzijds is dit een gevoel dat je moet hebben bij het ontwerpen van een applicatie. Anderzijds zijn er ook waarden te noemen waarmee de context beschreven kan worden.

Met de bovenstaande gegevens wordt het effectiever om te kiezen voor een bepaalde navigatiemethode. Bovendien wordt voorkomen dat een keuze gebaseerd wordt op een gevoel. De keuze is feitelijk uit te leggen aan de hand van de bovenstaande gegevens.

Het categoriseren en rangschikken van kenmerken van data is het meest tijdrovende en wellicht belangrijkste onderdeel. Je zou een lijst, of post-its als volgt kunnen opstellen:

Data: Concert agenda item
Kenmerk: Datum en tijd
Prioriteit voor gebruiker: 10

Data: Concert agenda item
Kenmerk: Locatie
Prioriteit voor gebruiker: 9.8

Data: Concert agenda item
Kenmerk: Aantal reactie’s
Prioriteit voor gebruiker: 1

Als je alle kenmerken van alle content weet en begrijpt is het makkelijker een bijpassend interactiemodel te vinden. Natuurlijk. Het blijft voor een deel een gevoelskwestie. Maar dat deel wordt wel beduidend kleiner en overzichtelijker.

Welke waarden zijn volgens jullie nog meer van belang bij formuleren van de context?

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

1 reactie op "In welke context gebruikt men welke navigatiemethode?"

Rutger zei:

Beste Michel,

Als rookie op usability gebied ben ik op zoek naar een aantal voorbeelden van interactiemodellen. Heb jij wellicht suggesties ?

Groeten,

Rutger

25 Feb 09, om 5:20 pm

Jouw reactie