Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Plakken wat je niet kopieert met The New Yorker

9 januari 2010

Webdevelopers hebben de neiging om te willen inbreken in de user interface van een OS. Hoe meer ruimte er voor communicatie gepakt kan worden, hoe beter. Een aantal jaar geleden, het Geocities tijdperk, was bijvoorbeeld de Javascript alert / confirm erg heet (Zie voorbeeld: Een bevestiging als je een pagina verlaat). Het overnemen van de rechtersmuisknop gebeurt nog altijd wel eens – vooral op Flash websites. Verder zie je wel dat het, gelukkig, een dalende trend is.

Copy/Paste op The New Yorker

The New Yorker heeft echter een interessante feature, die juist weer tegen deze dalende trend ingaat. Als je een stukje tekst van hun website kopieert en op een andere plek plakt, verschijnt er plotseling de tekst:

Read more: http://www.newyorker.com/#ixzz0c785JfRZ

Boem. Ongevraagd plaatst The New Yorker een handige link in jouw nieuwe document. Handig? Ja, vooral voor hun.

Ik vermoed dat voor eind 2010 de meeste websites dit trucje heeft overgenomen. Wellicht een combinatie met handige ‘copy/paste’ statistieken, die Tynt weer voor een paar euro aanbiedt. Marketingmanagers zullen kicken op een oplossing als deze. Het is schattig, snel, goedkoop en effectief. Bovendien, zoveel kwaad kan het toch niet?

Maar is het wenselijk gedrag?

Ik vraag me hardop af of het wenselijk gedrag is. Het druist in tegen het basisprincipe van kopiëren en plakken, maar kan voordelen voor de gebruiker bieden. Echter, hoe vervelend is het als je een aantal zinnen wil kopieren en constant vreemde linkjes erbij krijgt? Houdt deze techniek lang stand, of zal het voor eind 2011 alweer verdwenen zijn? Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Links bij dit artikel:

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/photos/monkeysox/2486746408/sizes/o/

2 Reacties op "Plakken wat je niet kopieert met The New Yorker"

Florian zei:

Interessante techniek, maar het kan inderdaad vervelend zijn, als je meerdere stukken tekst wilt kopiëren voor een scriptie o.i.d.

Een paar van de links in je stuk kloppen niet. “thenewyorker.com” ≠ “newyorker.com” en onder “links bij dit artikel” gaan de eerste twee links naar dezelfde pagina.

9 Jan 10, om 2:39 pm

Michel Kuik zei:

Ik heb de links direct even aangepast. Bedankt voor het opmerken!

9 Jan 10, om 2:59 pm

Jouw reactie