Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

De beta versie van de nieuwe Last.FM website

15 juli 2008

betalastfm De beta versie van de nieuwe Last.FM website
Foto door Christing-O-

Een aantal dagen geleden ontving ik een mailtje waarin staat dat ik kan deelnemen in de betaversie van de nieuwe verie van Last.FM. Ik ben al een tijd lid van deze service, maar ben afgelopen maanden niet zo actief geweest. Last.FM is voor mij overigens één van de websites die zich schaart in het kleine rijtje nuttige en interessante webontwikkelingen van de afgelopen jaren. Juist omdat de input op feitelijke statistiek gebaseerd is heeft deze site zoveel potentie.

Tijd om de beta site te bezoeken.

 1. Duizenden mensen zien meer fouten dan twee mensen
  Het belangrijkste doel van het openbaar maken van de beta site lijkt het verzamelen van feedback van de gebruikers. Bovenaan iedere pagina is een gele balk te zien, waarbij je kan zeggen of je deze pagina Loved of niet. Bovendien kan je bugs over een specifieke pagina rechtstreeks inzenden! Een hele effectieve manier om bugs te tracken, maar ook om usability testen te doen.
 2. The team for this page is
  De pagina’s die nog niet klaar zijn worden gevuld met ‘The team for this page is…’. Daaronder staan avatars en profielen van werknemers die werken aan die pagina. Ik krijg het gevoel dat ik echt inzage in het werk krijg en voel me betrokken erbij! Ook kan ik de werknemers rechtstreeks een berichtje achterlaten als ik dat zou willen.
 3. Let’s talk about it
  Een discussiegroep vormt de kern van de beta site. Hier kunnen bugs en features besproken worden en werknemers (crewleden) reageren ook echt actief.
 4. En wat is nieuw?
  Bovendien ziet de beta er goed uit. Recent geluisterde muziek wordt sneller ge-upate. De focus ligt niet meer op tags, maar worden onzichtbaar wel gebruikt om muziek te matchen. Met name over de Music pagina ben ik erg te spreken. Grote foto’s geven me het gevoel dat ik een muziektijdschrift lees, met relevante informatie voor mij. Het is toch echt een automatisch gegenereerde pagina.

Naast dat Last.FM goeie ontwikkelingen in het design gaat doorvoeren is ook het openstellen van de beta een goeie keuze geweest. Door gebruikers inzage te geven in de nieuwe versie en in staat te stellen te communiceren met andere gebruikers en crewleden wordt men enthousiast gemaakt.

Mocht je de nieuwe beta willen bekijken dan moet je eerst een account aanmaken en inloggen op Last.FM. Vervolgens kan je surfen naar http://beta.last.fm/ Et voila!

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie