Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Design voor de mobiele telefoon

7 mei 2008

Internetten op de mobiele telefoon of iPod wordt steeds populairder. Uit cijfers blijkt dat het de komende vijf jaar met vijftig procent gaat stijgen. Het wordt steeds belangrijker om de website op maat te maken voor de mobiel. Hieronder vier tips die zouden kunnen helpen bij het ontwerpen van een nieuwe mobiele website.

1. Spacing
Mobiel internet wordt voornamelijk gebruikt door mensen met een telefoon met een touchscreen. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met het feit dat men klikt met een pen of met de vinger op een link. Er is weinig zo irritant als met de pen per ongeluk op een link erboven te klikken. Houd hier rekening mee en maak gebruik van een goede ruimte tussen regels of woorden! Scrollen is niet irritant, mis klikken wel.

2. Navigeren
Op de mobiele telefoon is het minder makkelijk om Back en Forward te klikken. Zorg ervoor dat een uitgebreide navigatie terugkomt op iedere pagina. Nu.nl laat bijvoorbeeld ‘Meer Nieuws’ artikelen op iedere pagina terugkomen. Iets wat op het eerste gezicht overbodig lijkt, maar juist voor mobiel gebruik heel nuttig. Stel dus altijd de vraag: Waar zou de bezoeker vanuit deze pagina heen willen navigeren en hoe kan hij dit binnen twee kliks doen?

3. Skips de ads
Als mensen de moeite nemen om jouw website te willen bereiken via de telefoon, is dat puur uit goodwill. Mobiel internetten is nog geen feest en maak er dus geen misbruik van. Laat de banners gewoon achterwege op dit moment, dat kan later nog altijd.

4. Automatisch detecteren
Waarom zouden bezoekers een speciale URL moeten intypen als het ook automatisch kan. Uit voorzorg voor nieuwe devices is het verstandig om de bezoeker te redirecten naar een makkelijk URL van mobiel. Normaal gesproken wordt hiervoor het adres m.jouwsite.nl gereserveerd. Dit is iets wat mensen weten; zorg er dus voor dat jouw mobiele site in ieder geval bereikbaar is via m.jouwsite.nl

Het is altijd verstandig om te kijken naar voorbeelden van mobiele sites. Facebook heeft een mobiele versie die wat mij betreft eruit springt. Ook nu.nl doet goed mee. Hun navigatie onderaan elke pagina zorgt ervoor dat er altijd iets te klikken is. Voor wat betreft spacing komen ze tekort.


Ben je het met me eens, of totaal niet? Heb je tips of advies? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw reactie achter

Andere artikelen uit de categorie Mobiel

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie