Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Succes van webdiensten bij de grote massa

23 januari 2009

concertcrowd Succes van webdiensten bij de grote massa
Foto door Kathy Doucette

Het is gebruikelijk om een nieuwe webdienst te introduceren aan een groep fervente webgebruikers. Door middel van een post op Frankwatching, een buzz op Twitter worden deze gebruikers voorgesteld aan de nieuwe dienst. Het is de meestal bedoeling dat deze early-adopters op termijn hun vrienden en familie op de hoogte gaan stellen van de nieuwe dienst.

Steeds vaker lijkt dit niet te gebeuren. De dienst blijft in de handen van de early adapters en zal nooit in de handen van de grote massa terecht komen. Sterker nog. Soms wordt een dienst afgestoten op het moment dat deze in de handen van de grote massa komt. Denk hierbij aan Hyves. Ooit erg innovatief. Tegenwoordig absoluut niet meer hip onder de early adapters.

Er zijn een aantal factoren die meewegen bij het succes van een web2.0 site bij het grote publiek. Volgens mij kunnen webservices er meer aan doen om het grote publiek te bereiken en te adopteren.

Twitter

Twitter is een goed voorbeeld van een website die wel erg lang blijft hangen bij de early adapters. Lang heb ik gedacht dat dit zo zou blijven. De senior webgebruikers hebben veel meer redenen om Twitter te gebruiken dan ieder ander persoon. Ikzelf zou er niet op komen om bijvoorbeeld mijn familie lid te maken van Twitter. Hoe moet ik hun uitleggen dat 140 tekens typen leuk kan zijn? En hoezo is het leuk voor hun, hun vakgebied begeeft zich helemaal niet op Twitter. En dan vallen er al een hoop voordelen weg.

Gelukkig voor Twitter zijn er in 2008 in Amerika een aantal celebrities geweest die zich op glad ijs gingen begeven. Hierdoor heeft het alsnog de grote massa weten te bereiken. In Amerika althans. In Nederland is dit nog lang niet het geval. It takes more dan Maxime Verhagen en AHBonus om de grote massa te vinden. Een eerste stap zou bijvoorbeeld al het ondersteunen van de Nederlandse taal zijn. Zonder die ondersteuning valt een grote groep in Nederland af. En dat is zonde.

Wanneer slaagt een dienst bij de grote massa? Volgens mij komen de volgende factoren hierbij kijken.

  1. Concept

    De eerste succesfactor voor een goede nieuwe dienst is natuurlijk of het idee wel goed genoeg is. Een website moet een behoefte vervullen of een nieuwe behoefte creëren. Als de website geen oplossing van een probleem is, dan is het vaak al gedoemd te mislukken. Wat is het voordeel voor de gebruiker? Of is deze er alleen voor de early adopter. Met andere woorden. Een concept kan een uitkomst bieden voor een bepaalde groep gebruikers (de early adopters), maar totaal geen uitkomst bieden voor de grote massa.

  2. Uitleg concept

    Als er een goed concept is, moet het ook nog worden uitgelegd. De early adapters kunnen worden ge��nformeerd in lange artikelen op Frankwatching, of tijdens mooie videopresentaties. De grote massa heeft niet zoveel tijd. Zij willen jouw website snappen en de voordelen al binnen 10 seconden zien als ze op jouw website zijn. Meedogenloos als ze zijn.  Google Chrome doet dit bijvoorbeeld heel slim aan de hand van een stripverhaal. Op Common Craft staan meer voorbeelden van slimme uitlegpresentaties.

  3. Taalondersteuning

    De meeste fervente webgebruikers kunnen goed Engels. Voor hun is een Nederlandse taalondersteuning dus slechts een extraatje. Voor de grote massa is dit niet het geval. Een grote groep kan slecht Engels, of vindt de Engelse taal maar afschrikken. Een goede taalondersteuning is dus wel belangrijk. Gelukkig wordt het door veel grote bedrijven al op waarde geschat. Google, Facebook, YouTube. Allemaal zijn ze al Nederlandstalig. Het wachten is nog op Twitter.

Drie grote factoren (Concept, uitleggen, taal) die al flink kunnen bijdragen aan een oplossing. Er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen. Denk aan usability. Denk aan vormgeving an sich. Wat is jullie gedachte daarover?

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/photos/davidchief/405506361/

4 Reacties op "Succes van webdiensten bij de grote massa"

Jeroen Gerth zei:

Het nadeel aan Twitter vind ik nog wel dat het niet contentgevoelig is. Je hebt moeilijk grip op die hele stroom aan informatie die voorbij komt. Vandaar dat je ook partijen ziet met aanvullende diensten voor Twitter, maar het blijft omslachtig en beperkt.

Ik denk dat je met concept en uitleg een sterk punt heb. Hoevaak word wel niet gevraagd: “wat is nou het nut van Twitter?”. Voor de grote massa is dat niet snel genoeg te begrijpen en op te pakken. Voor de early-adopter (vaak digital natives (even los zien van leeftijd)) is dat veel makkelijker.

Daarmee heeft het ook te maken met houding tegenover dergelijke technologie. Een nieuwsgierige houding kan je helpen het nut voor jou te vinden. Een angstige houding kan een grote drempel opwerpen om die te vinden en laat veel mensen (vooral oudere) die nog hebben voor technologie.

Daarbij spelen ook nog allerlei sociologische aspecten. Toch interessant om over de cyclus van dergelijke techniek na te denken.

23 Jan 09, om 7:01 pm

Bèr zei:

De vraag is ook of je die grote groep wel /wilt/ bereiken.

Early adopters hebben vaak een heel duidelijk te profiel. Waarop het vrij eenvoudig marketen is. Zo heb ik via een ad op fffound al a)3 mailchimp accounts gemaakt, b)een heel mooie logo-ontwerper gevonden. Ads die, juist door de minieme, gefocuste doelgroep heel hoogwaardig kunnen zijn.

Zet dat tegenover de zoveelste “animated smileys” ad en je snapt dat fffound juist in haar huidige vorm enorm hoog rendement kan halen.

Zo ook twitter. tot 200 followers die mij boeien kan ik wel volgen. Ik moet er niet aan denken dat ik ook mijn moeder (”@berkes, ik lees dat je naar je presentatie gaat, doe je wel een sjaal om) en alle andere paardonderdduizend geenstijlerts met hun bijna misselijkmakende nietszeggendheid daar doorheen gaan kwaken.
Het kan dan zomaar zijn dat Twitter juist de waardevolle gebruikers ziet verdwijnen. En daarmee juist hun beoogde businessmodel ineen zien klappen.

23 Jan 09, om 7:06 pm

Blogitta » Twit, twitter, twittert, twitterst zei:

[...] mij). Ik heb het nog niet helemaal in de vingers, maar ik doe het tenminste. Ik las vandaag op Mediakip dat ik nog steeds tot de early adaptors behoor, wat mijn ego natuurlijk weer streelt :-) . Ik kom op [...]

28 Jan 09, om 9:51 am

Michel Kuik zei:

@Bèr Heel erg waar. Maar zou Twitter het zelf weten? En hebben ze het ooit zo bedoeld?
Volgens mij gaan zij voor de grote massa. En dat kan ook bijna niet anders (met investeerders die toch ook wel eens inkomsten willen gaan zien)…

Ik denk niet dat het perse slecht is als Twitter door de grote massa omarmt wordt. Je hebt namelijk zelf nog altijd de keuze om iemand te volgen of niet. Toch denk ik dat het wel een omslag zal zijn voor een hoop early adopters…

31 Jan 09, om 9:35 pm

Jouw reactie