Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Gebruikersvriendelijk wachtwoord veld: iPhone style

9 juli 2009

Vorige week schreef ik een kort artikel over Jakob Nielsen’s constatering dat het verbergen van wachtwoorden niet gebruikersvriendelijk was (Lees: Wachtwoord velden niet meer maskeren). Wij – ik de reageerders – vonden dat echter te kort door de bocht. Het over-de-schouders-meekijken aspect weegt vele malen zwaarden dan Nielsen aangeeft. Overal op het web werden blogposts geschreven over Nielen’s artikel. Bijna niemand kon zich vinden in de constatering van Jakob Nielsen.

Mathieu reageerde op mijn artikel. Hij constateerde dat de iPhone een goede oplossing heeft. De iPhone laat namelijk bij wachtwoordvelden steeds alleen het laatst ingevoerde karakter een 250-300tal miliseconden zien. Daardoor zie je als gebruiker wel wat je typt, maar is het alsnog verborgen. Ik was het met hem eens, maar vroeg me hardop af of deze truc op het web technisch wel realiseerbaar is.

Gruber trok dezelfde conclusie als Mathieu en dat inspireerde Chris Coyier tot het ontwikkelen van een webversie van de iPhone password input. Terwijl ik nog nadacht over of het uberhaupt mogelijk is om wachtwoordvelden zichtbaar te maken, had Coyier zijn versie al gereleased. Het is dus mogelijk om op jouw website een wachtwoord veld te hebben dat een stuk gebruikersvriendelijker is dan de huidige.

Het enige dat je ervoor nodig hebt is jQuery. Bij example 2 moet genoteerd worden dat het niet helemaal volgens de nette standaarden gaat. Wachtwoordvelden worden namelijk gedupliceerd, tekstveld gemaakt en zichtbaar/onzichtbaar gemaakt.

Ik heb er nog niet mee gespeeld, maar ben onder de indruk van de demo. Wat mij betreft is het de ideale oplossing voor het probleem dat Jakob Nielsen aankaart (Lees: Stop Password Masking).

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie