Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Grafisch ontwerp weer terug naar de kern in het Graphic Design museum

4 juni 2008

Graphic design museum
Graphic Design Museum, Breda

Vaak nemen graphic design objecten in musea de vorm van een tentoonstelling of expositie aan. Het is dan ook het eerste graphic design museum dat op 11 juni zijn deuren opent in Breda. De koningin zelf zal de opening bijwonen.

Het museum wordt geopend met de exposities 100 jaar Nederlands ontwerp, Publiceer het maar en Dialogue. Het is de bedoeling dat er naast een enorme hoeveelheid aan historisch grafisch materiaal ook interactie plaatsvindt met de bezoeker. Voor de opening zijn kinderen gevraagd (filmpje) om billboards te ontwerpen. Grotere ontwerpkantoren zijn gevraagd of zij ontwerpen willen toesturen die het pand met vlaggen kunnen bekleden.

Het is een zeer ambitieus plan om een museum aan grafisch ontwerp alleen te wijden, maar heel onlogisch is het niet. Voor meer informatie kan worden gesurft naar: GraphicDesignMuseum.nl

Grafisch ontwerp lijkt tegenwoordig door een soort hippe trechter te worden gehaald. Alles moet binnen een bepaald kader vallen en pas dan kan er een waarde aan worden gehecht. Uitgaansgelegenheden Club11, de Balie en Bitterzoet lijken soms wel bepalend voor het grootste deel van het werk wat tegenwoordig wordt gemaakt.
Alleen om dat feit al lijkt het me goed om een referentiekader om het fenomeen heen te scheppen en een museum op te richten. Er kan op dat moment een grotere diversiteit aan werk worden getoond en deze ook nog een context worden meegegeven.

Wat zijn jullie gedachten over het ‘hippe grafisch ontwerpen’ ten opzichte van het Graphic Design Museum?

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie