Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Nette CSS schrijven met Less CSS

17 juni 2009

Less CSS is de naam van een nieuwe CSS meta-taal. De makers – Alexis Sellier en Dmitry Fadeyev – vonden dat de huidige CSS opmaakstandaard niet gestructureerd genoeg te werk gaat. Er is een hoop mogelijk met CSS, maar je blijft vaak zitten met een lelijk bestand met gedupliceerde code. Zelfs als je netjes te werk gaat. Dat probleem herken ik en dus werd ik geïnteresseerd in wat Less nou precies doet.

In het artikel Introducing Less legt Sellier uit wat LESS doet. Het gebruikt de standaard syntax van CSS, maar heeft vier nieuwe features: Variables, Mixins, Nested Inheritance en Operations. Simpele voorbeelden van deze features zijn te bekijken op de Less CSS website. Het komt erop neer dat met deze nieuwe meta-taal het CSS bestand minder gedupliceerde code bevat en overzichtelijker oogt. Met name de Nested feature is interessant. Een voorbeeld hiervan:

/* CSS */

#header {
color: red;
}

#header a {
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}

/* LESS */

#header {

color: red;

a {

font-weight: bold;

text-decoration: none;

}

}

LESS CSS spreekt me enorm aan, maar toch twijfel ik eraan of ik het in de toekomst ga gebruiken. In de eerste plaats is het alleen voor Ruby on Rails beschikbaar. Een systeem waar ik op dit moment weinig of nauwelijks mee gewerkt heb. Daarnaast is het alweer een nieuwe standaard. Wat mij betreft een betere, maar toch.. alweer een nieuwe. Is het het waard om weer een andere standaard te ‘leren’? En hoe zit het met de ondersteuning… het is tenslotte een project van twee personen. Kortom. Ik kijk de kat nog even uit de boom, maar volg de ontwikkelingen met interesse.

Lees meer over het hoe-en-wat van Less CSS op Usability Post: Introducing LESS


Ben je het met me eens, of totaal niet? Heb je tips of advies? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw reactie achter

Andere artikelen uit de categorie XHTML en CSS

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

2 Reacties op "Nette CSS schrijven met Less CSS"

Daniel zei:

Ik ben het met je eens, en wacht ook rustig af. Als het goed opgepikt word ga ik het zeker gebruiken, hartstikke handig om je CSS zo te structureren etc.

18 Jun 09, om 12:29 pm

Wolf zei:

Vind het interessant dat er compilers opduiken om de “missing features” in CSS te dichten. Ikzelf ben best wel fan van SASS en Compass ( http://compass-style.org/ ) .

28 Jun 09, om 3:50 pm

Jouw reactie