Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Hoe Nujij de mening van haar community ondermijnt

8 juni 2009

Het hart van een website ligt bij de bedenkers en uitvoerders ervan. Dat merk je bijvoorbeeld bij Google. Larry en Sergey startten het project Google vanuit school, met de gedachte dat hun algoritme veel beter was dan die van Altavista. Eerlijker. Meer democratisch. Het was een sterk gedachtegoed – de meest relevante informatie moet voor iedereen toegankelijk zijn – die ten grondslag lag. Het was niet een commerciele doelstellingen die ze hadden. Ze wilden bijvoorbeeld niet de rijkste investeerders, maar de meest betrokken investeerders. Andere bekende web2.0 services hebben ook een niet-commerciële uitgangspositie bij het ontwikkelen gehad. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Last.FM. Of aan Digg.

Het begin van Digg

In november 2004 begonnen vier jongens als experiment aan deze sociale nieuwssite. Ook bij Digg lag een sterk gedachtegoed ten grondslag: de community is sterk genoeg om te bepalen wat nieuws is en wat niet. Zonder veel moderatie moet het mogelijk zijn om het laatste nieuws door de community boven te laten drijven. De kracht van de community had Wikipedia eerder al bewezen. Winst maken was ook niet hun eerste doel. Hoewel de website natuurlijk op den duur winstgevendd moest worden bleven de makers betrokken en zo ook hun gedachtegoed in stand.  Dat merk je bij nieuwe beslissingen. Advertenties werden nauwlettend ingepast in het nieuwe ontwerp. Het moest de content en de community absoluut niet aantasten.

De Nederlandse Digg en haar nieuwe huisregels

De Nederlandse sociale nieuwssite Nujij heeft dit hart logischerwijs niet. Zij hebben immers het concept niet bedacht, maar slechts gelokaliseerd in het Nederlands. Nujij is een exponent van de populaire web1.0 website Nu.nl, wat weer onderdeel is van een groter bedrijf, Ilse Media groep BV. Nu.nl is website waar redacteuren nog artikelen schrijven, geen reacties worden toegestaan en het publiek geen invloed heeft. Daar is niets mis mee. Ze doen het goed, hebben recent nieuws en trekken vele bezoekers. Maar dat de redactie en het management weinig ervaring met communities heeft, blijkt uit de recente nieuwe huisregels:

Plaats geen reclame, daar is Nujij niet voor bedoeld. Wilt u adverteren op Nujij, mail dan de redactie op info@nujij.nl Plaatst u toch reclame dan brengen wij u het reguliere sales-tarief in rekening. Wervende berichten die verwijzen naar partijprogramma’s, petities, goede doelen, goksites etc. worden verwijderd. Ook hiervoor kunnen wij u het reguliere sales-tarief in rekening brengen.

Nujij doet precies wat de vier jongens die Digg ooit startten zo graag wilden voorkomen: het heft in eigen handen nemen, regels maken, modereren en boetes uitdelen. Op het moment dat er gemodereerd wordt betekent dit namelijk dat het hart van het concept Digg niet werkt: de community is niet sterk genoeg.
Het is logisch dat NuJij reclame naar derden wil verwijderen. Ze hebben hun eigen reclameinkomsten uit Admeta en Doubleclick. Het zou niet rechtvaardig zijn als derden daar gratis van meeprofiteren. Maar. De kern van NuJij zou moeten zijn dat de massa bepaalt wat reclame is en dit automatisch wegstemt. Het relevante nieuws wordt belangrijker. Als NuJij werkelijk het probleem van gratis reclame wil oplossen, dan moet het niet strengere regels maken, maar wel kijken naar manieren om hun systeem beter te laten functioneren. Bijvoorbeeld:

Nu ondermijnt de mening van de community

Nujij had de huisregels niet moeten verscherpen, maar zijn community moeten activeren. Activeren om haar werk goed te blijven doen. Ik denk bijvoorbeeld dat het bovengenoemde punt al een groot deel van de problemen had opgelost, zonder dat daarbij het hart van het concept had hoeven aangepast. Door de regels aan te scherpen keren ze hun community op langere termijn tegen zich. Want, wat is nou precies een wervend bericht? Mag ik deze blogpost nog wel op daar posten? En, zou ik dat ook mogen als ik Google Ads op mijn website had? Het is onduidelijk, onnodig en het ondermijnt de mening van de massa bezoekers – de community.

Het is het verschil in insteek dat een web2.0 dienst doet falen of succesvol maakt. Het hoeft niet slecht te zijn om een concept te kopieren en lokaliseren, maar dan moeten er wel mensen met hart voor het concept aan werken. Daar begin ik bij Nujij wel sterk aan te twijfelen. Het is makkelijk. Het is een inkoppertje, maar het is toch even niet nujij.nl, maar nuwij.nl. Jammer, want het is dezelfde onderneming die afgelopen maanden mijn hart sneller deed kloppen met zijn ultrasimpele Nu TV Gids.

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

8 Reacties op "Hoe Nujij de mening van haar community ondermijnt"

Florian zei:

Om mee te kunnen praten ;) heb ik even digg bezocht en het volgende stukje op hun blog gevonden:

Today, we’re announcing our plans to roll out a new advertising platform — Digg Ads. Digg Ads will give you more control over which advertisements are displayed on Digg. The more an ad is Dugg, the less the advertiser will have to pay.

link: http://blog.digg.com/?p=808

Dus digg blijft verder innoveren terwijl nujij naar repressieve methodes grijpt.

Digg heeft de “net binnen” ook niet op de voorpagina. Daar staan alleen de populaire links. Dat zorgt ervoor dat de voorpagina niet zo gevoelig voor spam is. Ook een simpele maar slimme oplossing.

Bovendien zal de community van digg wel vele malen groter zijn dan die van nujij wat ook ervoor zorgt dat ongewenste reclame veel minder de kans krijgt.

8 Jun 09, om 11:55 am

Nujij redactie zei:

@TS & all

Moderatie zal altijd, in meer of mindere mate, voorkomen, wij proberen het zoveel mogelijk te beperken.

Bij discriminerende, racistische, etc uitingen moet er wel ingegrepen worden, gelukkig krijgen wij daar veel hulp bij vanuit de community middels mail en de nunietknop.

Betreffende het ‘boetes uitdelen’, dat is wellicht niet voldoende uitgelegd, wij gaan natuurlijk niet sites die google adds draait verbannen en beboeten. Wij richten ons op de notoire reclamespammers, bedrijven die middels NUjij proberen hun producten aan de man te brengen, goksites etc. Het gaat hier dus echt om recidivisten die wij al meerdere keren gewaarschuwd/verbannen hebben.

Dit is overigens ook geen uiteindelijke oplossing, wij zijn druk bezig met systemen te bedenken om dit gedrag op andere manieren tegen te gaan.

9 Jun 09, om 2:09 pm

Michel zei:

@Nujij redactie

Volgens mij maak je een denkfout als je denkt dat je notoire spammers aanpakt door de regels te verscherpen. Jullie zijn – in het Digg concept – niet de politie die moeten opletten of mensen iets fout doen. Dat is juist het mooie van het systeem van de community: Het is de community die beslist of iets waardevol is of niet.

Met andere woorden: vind een manier om de community te vergroten en activeren. Zij zullen reclame geen stem geven en dus zal deze automatisch verdwijnen.

Een manier is – zoals Florian terecht opmerkt – om de meest recente berichten niet meer zo groot op de voorpagina neer te zetten. Nieuws moet meer stemmen krijgen om belangrijk te zijn (en dus een belangrijke plaats te bemachtigen)

9 Jun 09, om 4:50 pm

Niels zei:

Goed artikel… Ik hoop dat de NuJij redactie meeleest en er wat mee doet ;-)

9 Jun 09, om 6:28 pm

Een geweldige website, 3 stappen | html-site zei:

[...] las onlangs een mooi voorbeeld op mediakip.com (mooie naam trouwens), een artikel over de veranderde aanpak van nujij.nl Hierin zat alles. De eigen opinie, originaliteit, maar ook goed doordacht en toch [...]

11 Jun 09, om 1:22 am

Karach zei:

Nujij heeft moderators, die absoluut niet geschikt zijn voor hun taak, teveel gebaseerd op beschuldigingen en sensatie.

kritiek op hun beleid wordt niet geaccepteerd, en gewoon weggemoffeld

nee nujij doe zich mooi voor, maar zijn het niet.

7 Jul 09, om 11:20 pm

iemand zei:

de moderatie op nujij wordt netjes verzorgd door een select groepje uit de community zelf ;0

17 Jan 10, om 2:12 pm

Nils Peters zei:

Bedankt voor de tips !

9 Mrt 10, om 2:10 am

Jouw reactie