Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

OV-Chipkaart niet erg transparant over haar aanbiedingen

10 juni 2009

Op het internet zijn consumenten niet altijd meer de slikker, de patiënt of het slachtoffer. Consumenten kunnen namelijk zelf ook dingen uitvogelen. Sommige bedrijven zijn daar nog niet helemaal aan gewend wat leidt tot best vreemde taferelen.

Eerlijk gezegd kwam ik er al een tijdje geleden achter – bij het bestellen van mijn eigen OV-chipkaart – dat voor hetzelfde kaartje verschillende prijzen worden gevraagd. Best stout, want ieder kaartje doet precies hetzelfde.
De OV-chipkaart is via drie bedrijven te bestellen: Connexxion, GVB en OV-Chipkaart zelf. Via hun individuele websites kom je op het onderstaande bestelformulier terecht, maar met verchillende parameters.

Surf maar eens naar:

Juist. Als de parameter ovbedrijf 2 is, dan kost de kaart maar 1,50, terwijl die bij alle andere 7,50 kost. Op de website ov-chipkaart.nl wordt geen vermelding gemaakt van de actie, maar wordt je standaard naar het 7,50 tarief verwezen.

Ik wil geen zeikerd zijn, maar zou me toch wel een beetje genomen voelen als ik net per ongeluk op ?ovbedrijf=3 terecht kwam en daardoor 6 euro meer betaalde, wat jij?


Ben je het met me eens, of totaal niet? Heb je tips of advies? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw reactie achter

Andere artikelen uit de categorie reclame

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

5 Reacties op "OV-Chipkaart niet erg transparant over haar aanbiedingen"

Florian zei:

De pagina van de OV chipkaart is één grote usability clusterfuck. Kijk eens naar de door jou gelinkte bestelpagina’s. Je moet acht stappen doorlopen om de kaart te bestellen. Als je online je rekeningnummer wilt wijzigen of automatisch opwaarderen aan wilt vragen zijn het zeven stappen.

Een tijdje terug heb ik ze erover gemaild dat ik via de website geen wijzigingen uit kan voeren, dat in mijn browser (Safari) alle stappen doorlopen worden, maar stap 7 (voltooien) niet werkt. Slechts zes weken later (!) kreeg ik een email bericht, die mij adviseerde om “Windows Explorer” te gebruiken.

Waarom falen grote regerings-IT-projecten zo vaak? Geld en know-how zijn er en masse, dus waar ligt het aan?

10 Jun 09, om 1:17 pm

Michel Kuik zei:

@Florian

Ik heb ook de nodige problemen gehad inderdaad. De eerste keer dat ik de kaart wilde bestellen faalde het systeem, maar had ik wel al betaald. Vervolgens heb ik 3 minuten (a 70ct per minuut) aan de lijn gehangen om mn 1,50 terug te krijgen ;)

Even later was het niet mogelijk een account aan te maken. De pagina bestond nog wel, het formulier ook, alleen bovenin stond in gewone onopvallende tekst ‘Bestellen is niet mogelijk’. Hele lelijke usability fout..

Het lijkt wel of de regering niet in staat is de juiste mensen / bedrijven te benaderen voor dit soort projecten. En waar dat door komt. *kuch* vriendjespolitiek? Ik weet het niet

10 Jun 09, om 1:27 pm

Florian zei:

Een interessante email-wisseling over de usability van de website van American Airlines. De UX designer van AA zegt dat het supermoeilijk is om in een gigantisch bedrijf voor een goede customer experience te zorgen.

http://dustincurtis.com/dear_dustin_curtis.html

11 Jun 09, om 12:29 pm

Michel Kuik zei:

Bedankt voor de link. Interessante e-mail wisseling inderdaad. Ik kan me de reactie van de UX designer van AA goed voorstellen. Een sexy lay-out is niet voor ieder bedrijf weggelegd en zeker voor grotere bedrijven lastig om door te voeren. Zeker als dat gepaard gaat met de methodiek van 37Signals ‘Get Real’..

Iets om in onze achterhoofd te houden als we kritisch zijn ;) Het ligt niet per definitie aan de UX-designer..

11 Jun 09, om 8:34 pm

Hidde zei:

Mooie observatie. In de automaat in het metrostation kost ie trouwens 5 euro :)

29 Jul 09, om 10:36 pm

Jouw reactie