Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Persona merkpaspoort: Merk de persoon!

3 februari 2009

brandje Persona merkpaspoort: Merk de persoon!
Foto door Rkob

Steve Krug zei het al. De gemiddelde internetgebruiker bestaat niet. En toch willen we onze website zoveel mogelijk toespitsen op een bepaalde gemiddelde doelgroep. Dat is lastig. En dat is precies waarom persona’s zijn bedacht.

Een persona is een profiel van een persoon. Het profiel bestaat uit relevante contextuele informatie, specifiek voor een product of dienst. Een persona is vaak zelf verzonnen en gebaseerd op informatie die men heeft over zijn sociale omgeving. Hij komt overeen met een karakter uit een film, of een toneelstuk. Hij komt overeen met een persoon. Een persoon met een paspoort.

Om een persona zo krachtig mogelijk in te zetten bedacht Todd Zaki Warfel een persona diagram. Dit diagram bevat de profielinformatie over de persoon. Het bevat mijn inziens teveel harde informatie en is daarom moeilijk te interpreteren. Daarom stel ik het volgende persona paspoort voor.

persona merk Persona merkpaspoort: Merk de persoon!
(Een puur fictief persoon ;) )

Merken maken de man… of vrouw

Ja, het is waar. Neil Boorman moest het een aantal jaar geleden al constateren. Hij was merkverslaafd. Alles wat hij kocht, droeg en zag was een merk. Hij besloot alles te verbranden en een merkloos leven te leiden. Het gevolg? Hij werd zelf een merk. We hebben allemaal vooroordelen over mensen die merken dragen. Of je het nu wilt of niet. En die vooroordelen blijken vaak dichtbij de waarheid te zitten.
Op dit principe is bijvoorbeeld ook de waanzinnige dienst BrandDating gebaseerd. Hierover schreef ik eerder al de blogpost: Branddating, binnen een seconde ben je afgeschoten.

Voor een persona is een merk ook een goede oplossing. Het wordt veel makkelijker om in iemand in te leven. Een verhaal eromheen te bedenken. En dichter bij de waarheid ben je waarschijnlijk nog niet eerder gekomen. Aan de hand van merkgegevens en verhalen kan er ook contextueel relevante informatie worden ‘bedacht’. Hoe maak je een persona merkpaspoort?

Persona merkpaspoort maken

Het bovenstaande voorbeeld van mijn persona is makkelijk na te maken en goed in gebruik.

  1. Neem iemand die je kent in gedachte. Denk aan welke vier merken hij uitstraalt. Zoek het logo op en plaats het op zijn paspoort.
  2. Bedankt relevante informatie. In mijn voorbeeld gebruik ik ‘computergebruik en favoriete websites’. Die kan bijvoorbeeld ook over telefoongebruik gaan.
  3. Koppel relevante contextuele informatie aan deze merken. Hoeveel zou een Apple fanaat bijvoorbeeld internetten?
  4. Kleur de relevante contextuele informatie blauw, zodat je deze meteen herkent.

Ophangen en gebruiken

En dan het belangrijkste gedeelte. Dit geldt niet voor mijn paspoort, maar voor persona’s in het algemeen: Vergeet ‘em niet te gebruiken! Ofwel. Maak er twintig en hang ze op.
Bij iedere ontwikkeling in het proces denk je vervolgens: Hoe zou mijn persona dit ervaren?

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/people/fotograaf/

1 reactie op "Persona merkpaspoort: Merk de persoon!"

vakantiehuis-haamstede zei:

Ik ben nu toevallig met een persona bezig, en kwam op deze website terecht. Ik vind het eigenlijk wel een goed idee. Komt wel sterk over. Het staat er alleen niet heel uitgebreid beschreven.

30 Sep 09, om 11:58 am

Jouw reactie