Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Schrijven voor Google: Geef bezoekers wat je hen belooft

16 juni 2009

De marketingmannen van Karelgeenen zijn in rep en roer. Wat blijkt? Hun landingpagina’s met het meeste verkeer hebben een weigeringspercentage van 75%. Gisteren schreef Karel het artikel Landingspagina’s optimaliseren. Hij noemt daarbij een specifieke pagina op hun website waarop veel verkeer via Google terecht komt: Gratis bovenaan bij Google! Deze specifieke pagina wordt snel weer verlaten door 75% van de bezoekers.

Op het moment dat je een artikel de titel geeft: Gratis bovenaan bij Google, dan ben je goed bezig met schrijven voor het web. Het is kort, krachtig en bevat drie woorden die bij elkaar een zin vormen waarop mensen veel zoeken.
Echter, je schept ook verwachtingen. De bezoekers die Googlen naar de term Gratis bovenaan bij Google, willen ook terecht komen op een website die hun gratis omhoog in Google helpt. En dat gebeurt niet. In plaats daarvan kom je terecht op een artikel dat over Google Maps gaat. Je geeft de bezoeker dus kortweg niet wat je hem belooft. Het heeft niets te maken met een goede of slechte landingspagina, maar alleen met een misplaatste belofte.

In een nieuw artikel probeert Karel zijn pagina te optimaliseren. Teksten toevoegen. Weghalen. Ik kan je nu al vertellen: het gaat allemaal niet of nauwelijks werken. Er zijn twee oplossingen: 1) Je haalt de misleidende titel weg en neemt genoegen met minder bezoekers, of 2) Je schrijft daadwerkelijk een artikel over gratis bovenaan in Google komen.

Korte krachtige steekwoorden gebruiken om meer bezoekers naar jouw website te trekken. Er is niets mis met het schrijven voor het web, of schrijven voor Google, mits je je aan onder andere deze twee regels houdt:

Ik kan wel genieten van deze vorm van gerechtigheid. De bezoeker is keihard en loopt gewoon weg als jij hem niet geef wat je hem belooft.


Ben je het met me eens, of totaal niet? Heb je tips of advies? Ik ben benieuwd, laat hieronder jouw reactie achter

Andere artikelen uit de categorie Zoekmachine

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

6 Reacties op "Schrijven voor Google: Geef bezoekers wat je hen belooft"

Karel Geenen zei:

Leuk dat je al weet dat het zeker niet gaat werken :-) . Had me een hoop moeite bespaard.

Even zonder gekkigheid. Wat je niet moet vergeten is dat ik die titel inderdtijd NIET voor de zoekmachines heb geschreven. Met Google Maps is het namelijk ook echt mogelijk om gratis bovenaan te komen. Dit geldt niet voor iedereen, maar wel voor mensen met een bedrijf. Het artikel is dus wel degelijk geschreven voor mijn lezers.

Echter wat blijkt nu na een hele tijd, de pagina wordt ondertussen goed gevonden op zoekwoorden als “bovenaan in Google”. En ik ben van mening dat mensen die daar op zoeken op mijn weblog zeker op de juiste plaats zijn. Ik geef namelijk voldoende gratis tips op seo gebied.

Dus wat is er dan verkeerd aan het feit dat ik deze bezoekers ga wijzen op de overige artikelen over seo?

16 Jun 09, om 7:57 pm

Karel Geenen zei:

Heb je artikel nog eens nagelezen. Daaruit maak ik op dat jij vindt dat mijn website geen informatie biedt over het bovenaan komen in Google. Dit maak ik op uit de volgende tekst:

Echter, je schept ook verwachtingen. De bezoekers die Googlen naar de term Gratis bovenaan bij Google, willen ook terecht komen op een website die hun gratis omhoog in Google helpt. En dat gebeurt niet. In plaats daarvan kom je terecht op een artikel dat over Google Maps gaat. Je geeft de bezoeker dus kortweg niet wat je hem beloofd. Het heeft niets te maken met een goede of slechte landingspagina, maar alleen met een misplaatste belofte.

16 Jun 09, om 8:00 pm

Michel Kuik zei:

Ik wil voorop stellen dat ik absoluut niet vind dat jouw website geen informatie biedt over zoekmachine optimalisatie. Integendeel. Ik lees jouw weblog erg vaak en vindt veel artikelen interessant. Het is dus absoluut geen aanval op jouw weblog.

Wat ik bedoel is dat het artikel de verwachtingen die worden geschapen niet nakomt. De bezoeker verwacht: Gratis bovenaan in Google, maar krijgt een filmpje over Google Maps te zien.
Jij zegt dat dat filmpje wel degelijk illustreert hoe het je kan helpen. Ik denk dat dat niet duidelijk wordt uit de tekst in het artikel en dat daarom zoveel mensen wegzappen….

Ik denk dat aanpassingen in de lay-out / tekst wel invloed kunnen hebben, maar de hoeveelheid invloed die jij wenst. Daarvoor zal je denk ik toch het artikel inhoudelijk moeten verscherpen, of de titel wijzigen. Het komt op dit moment – volgens mij – te weinig overeen met elkaar….

16 Jun 09, om 8:23 pm

Mark van Loon zei:

Michel: goed artikel. Lekker scherp weggezet en groot gelijk. Ik denk alleen dat Karel zich een klein beetje aangevallen voelt.

Maar ik ben het wel helemaal met je eens: hoog in google scoren is geen doel, het slechts een middel om een ander doel te halen (meer winst uiteindelijk). En het is waarschijnlijk inderdaad zo dat de bezoekers net iets anders hadden verwacht dan een handleiding “google maps”.

Maar het blijft een feit dat Karel een goed weblog heeft met interessante artikelen!

18 Jun 09, om 3:05 pm

Karel Geenen zei:

Ik begrijp jullie mening. Maar stel je even voor in mijn situatie. Je schrijft een artikel genaamd “Gratis bovenaan in Google” waarin je uitlegt hoe je met Google Maps bovenaan kunt komen. Die titel was zeker niet bedoeld om hoog te scoren, maar vond het een pakkende titel voor dat artikel, welke niet overdreven was.

Dan kom je er een aantal maanden later achter dat een bepaald artikel op je website goed wordt gevonden. Je gaat naar de stats kijken en ziet dat mensen binnenkomen op “Bovenaan in Google”. Maar je ziet ook dat het niet het meest ideale artikel is waar ze op binnenkomen (mijn website heeft veel betere artikelen voor de zoekopdracht “Bovenaan in Google”).

Vinden jullie het dan echt zo vreemd dat ik op de betreffende pagina een link geef naar een overzicht met meer seo artikelen? Of wat zouden jullie doen?

18 Jun 09, om 4:10 pm

James zei:

Ik ben het helemaal met Michel eens. Goed artikel!
Gratis bovenaan Google voor Bedrijven met behulp van Google Maps – was een betere titel geweest. Verder heb ik hier niets aan toe te voegen. De titel zou gewoon veranderd moeten worden.

21 Nov 09, om 5:48 pm

Jouw reactie