Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Hoe Twitter weer een tikkeltje verbeterd kan worden

25 oktober 2008

Uithangborden
Foto door Rhaaga

Stel, je opent een winkel in de Kalverstraat. Je hangt een uithangbord op. Het liefst zo opvallend mogelijk. Met grote geel rode letters schrijf je op: Michel’s Ratjatoetjes Winkel. Helaas, niemand lijkt hem te zien of herkennen. Er hangen naast jouw winkel uithangborden van MacDonalds, HEMA en Blokker die minstens net zo ‘opvallend‘ zijn.

Ik ben wel gecharmeerd van het ontwerp van Twitter. Het is overzichtelijk, maar niet saai. Zelf gebruik ik Twitter nog niet echt, maar vind het wel interessant. Op Frank-ly lees ik dat Twitter de snelst groeiende sociale netwerksite is. De site is erg gebruiksvriendelijk. Er wordt voldoende aandacht besteedt aan usability.

Opvallen werkt niet altijd. Eerder besteedde ik al een artikel aan een aantal criteria waaraan foutmeldingen moeten voldoen. Twitter lijkt te kampen met het probleem van het reclamebord hierboven. Op het moment dat ik een verkeerde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie invoer krijg ik de volgende foutmelding te zien:

Twitter slechte foutmelding

De foutmelding Wrong Username/Email and password combination viel mij pas na drie keer op. Klinkt vreemd als je de bovenstaande screenshot ziet – de foutmelding staat namelijk groot in beeld. Toch zijn er een aantal factoren die bijdragen aan het feit dat ik hem de eerste twee keer niet zag:

 1. De locatie van de foutmelding
  De foutmelding bevindt zich in een nieuw kader boven het contentkader. Dit is niet het blok waar je als gebruiker als eerste kijkt. Een foutmelding zou moeten verschijnen op de plaats waar de gebruiker zijn laatste handeling heeft verricht (bij de button), of op plaats waar de gebruiker de eerste nieuwe handeling zal moeten verrichten (bij het Username veld).
  In dit geval staat de foutmelding dus in een heel nieuw kader, waardoor het zelfs lijkt alsof het om een ander stukje content gaat.
 2. Hij onderscheidt zich niet in kleur
  Een van de criteria waaraan een goede foutmelding moet voldoen is volgens FutureNow dat het een contrasterende kleur heeft. Deze foutmelding heeft dezelfde kleur als de rest van de tekst op de pagina.
 3. Hij lijkt op een titel
  De foutmelding lijkt op een titel. Je zou dit kunnen vergelijken met banner-blindness. Uit onderzoek blijkt dat objecten die een grootte hebben van een banner, door de gebruiker worden overgeslagen. Dit bericht lijkt qua lettertype grootte erg op een normale titel: iets dat je als gebruiker snel overslaat.

De tekst van de foutmelding vind ik niet erg netjes. Er wordt niet verteld welke actie de gebruiker kan ondernemen om het probleem op te lossen. Please try again zou al een verbetering zijn. Een verwijzing naar het Forgot Password formulier is in dit geval niet onlogisch.

De foutmelding voldoet dus niet aan de criteria die ik eerder beschreef. Een volgende screenshot laat zien hoe het volgens mij beter kan:

Twitter goede foutmelding

Ondanks dat Twitter netjes en gebruiksvriendelijk is zijn er dus nog wel verbeteringen op usability gebied mogelijk.

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/photos/carrotcreative/2511539541/

2 Reacties op "Hoe Twitter weer een tikkeltje verbeterd kan worden"

Jimmy Shelter zei:

Een andere plek waar ik regelmatig inlog, licht meteen het hele inlogformulier op met een de waarschuwing er in. ( http://103bees.com )

Het kan nog beter, er mist net zoals bij Twitter een manier om je ‘probleem’ op te lossen.

19 Nov 08, om 9:40 pm

Michel zei:

Hey Jimmy. Ja, dat ziet er een stuk netter uit.
De foutmelding komt gewoon te staan op de plaats waar je het verwacht…

20 Nov 08, om 12:53 am

Jouw reactie