Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

User Experience in detail: Een klein tekstje maakt het verschil

25 november 2009

Vaak zit de user experience hem niet in geanimeerde sliding doors effecten. Vaak zit het hem niet in de extra feature, waarmee je via YouTube het baardhaar van je buurman kan scheren. Nee, vaak zit het hem in de detail. Vanavond vond ik een mooi voorbeeld van user experience in detail op mijn favoriete RSS lezer; Google Reader.

Google is goed bezig met haar Google Reader. De afgelopen maanden zijn er steeds kleine tweaks doorgevoerd, waarmee de RSS lezer steeds een stukje beter wordt. Vandaag stuitte ik op een hele kleine tekst die wordt getoond op het moment dat je een aanbevolen feed bekijkt. Een goed voorbeeld van hoe een klein stukje tekst en data voor een betere experience kan zorgen.

In Google Reader worden artikelen uit verschillende bronnen verzameld. Deze kunnen worden opgedeeld in mappen, maar ook in een overzicht bekeken worden. Bij het selecteren van een feed zal de gebruiker natuurlijk letten op de volgende data die gekoppeld is aan een feed:

De ervaring leerde mij dat ik vaak aanbevelen feeds importeer, om er daarna achter te komen dat ze veel te weinig of veel te weinig nieuwe artikelen schrijven op dagelijkse basis. De bronnen gingen vaak te snel, waardoor hun aandeel in mijn overzicht groter was, dan ik eigenlijk zou willen. Dutchcowboys schrijft iedere vijf minuten een artikel, maar ik lees veel liever 2 keer per maand een goed artikel van Wolfs Little Store. Toch krijgen de cowboys een veel te groot podium in mijn reader, met als gevolg: ik verwijder de Dutchcoyboys, omdat het teveel ruis veroorzaakt

De jongens bij Google zijn kennelijk tegen hetzelfde probleem aangelopen en geven nu het volgende weer bij het toevoegen van een feed;

aanbevolenfeeds User Experience in detail: Een klein tekstje maakt het verschil

Let op: Posts per week: 1,4

Voordat ik de feed aan mijn lezer toevoeg, weet ik dus al hoeveel er gemiddeld geschreven wordt. Een slimme tekst, die mij enorm helpt. Ik durf te wedden dat deze feature niet vooraf bedacht had kunnen worden. Het is typisch een voorbeeld van een feature die bedacht is door mensen die het product gebruiken en ervaring hadden met het probleem.

Samenvattend. Een blij gezicht wordt niet altijd verkregen door mooie fancy dingen, maar zit hem vaak juist in de detail. En deze details zijn juist zo moeilijk om te vinden, vast te leggen en op de goede plekken weer te geven. Maar voor nu is dit een prima case van een goede evolutie van een mooi product. Wat jij?

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie