Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Vijf redenen waarom een wekelijks bezoek aan Scheltema verplichte kost is

2 juni 2008

Boekenwinkel
Foto door Kamshots

Er is op internet voldoende te lezen over ontwerpen, usability en freelancen. Interessante en minder interessante personen vertellen hun persoonlijke verhaal en geven tips. Ikzelf probeer dit trouwens ook te doen. Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen lijkt het dan ook noodzakelijk te zijn om op minstens dertig RSS Feeds te zijn geabonneerd.

Er wordt soms wel eens vergeten dat er ook een hoop experts boeken schrijven. Boeken die niet op internet te vinden zijn en waarvoor je dus even achter de computer vandaan moet komen.

Voor diegene die zijn vergeten waarom we vroeger ook alweer boeken lazen en waarom het voor een ontwerper of freelancer nog steeds een must is om te doen heb ik een lijstje opgesteld met vijf redenen waarom ik dat nog steeds doe.

Vijf redenen waarom informatie op het internet niet altijd voldoet en ontwerpers boeken moeten blijven lezen:

 1. Een boek verdiept
  Op het internet is een grote hoeveelheid informatie te vinden. De artikelen zijn kort en geven ruimte voor je eigen visie. Omdat artikelen nooit heel lang kunnen zijn, zitten er vaak ook nog gaten in. In mijn opinie is het lezen van informatie op het internet dan ook een manier om je kennis te verbreden. Je blijft op die manier op de hoogte van nieuwe trends.
  Om dieper op de stof te kunnen ingaan is simpelweg meer ruimte nodig. Een boek biedt deze ruimte, kan kennis krachtiger onderbouwen en biedt daardoor verdieping. Nieuwe trends kunnen met kennis uit boeken worden geanalyseerd en bekeken.
 2. Een boek is een naslagwerk
  Alles kan worden gevonden met Google. Maar dan moet je nog wel weten wat en waar je zoekt. Een boek ligt altijd naast je bureau, klaar om gepakt en nagezocht te worden. Bovendien veranderen pagina’s in een boek nooit. Dit betekent dat ze niet altijd up-to-date zijn, maar ook dat ze niet opeens veranderen in onzin!
 3. Een boek geeft referenties
  Als je in discussie raakt op conferenties, met collega’s of potentiële werkgevers is het altijd handig om jouw argumenten te kunnen onderbouwen met kennis van derden. Boekenschrijvers zijn vaak experts uit het vakgebied en kunnen daarbij uitstekend helpen. Hun citaten of denkbeelden gecombineerd met jouw visie vormen de ingrediënten voor een krachtig betoog.
 4. Slechte boeken inspireren
  Het internet staat vol met slechte artikelen. Een boekenwinkel waarschijnlijk ook met slechte boeken. Op het internet wordt een slecht artikel afgeschoten. Je kan reageren, of simpelweg weg klikken. Het lezen van een slecht boekkan veel inspirerender werken.
 5. Een boekenkast inspireert
  Een volle boekenkast vol met kennis en informatie werkt vele malen inspirerender dan een computer met veel bladwijzers of RSS abonnementen. Een boekenkast leeft, ademt en ruikt namelijk. De computer ruikt hoogstens naar verbrand plastic als de koeling het weer eens begeeft.

Het zijn welliswaar allemaal inkoppertjes, toch wilde ik het even opgeschreven hebben. Al is het alleen maar om die ene persoon die ik weer eens enthousiast maak met het kopen van een boek.

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie