Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Web startups die de peuterjaren niet halen

11 juni 2008

Kleuter
Foto door Hamed Masoumi

Op Digital Web Magazine las ik vandaag een interessant artikelen over web 2.0 startups. Het artikel – Why do web startups die – beschrijft de alphalpha fase die vaak wordt vergeten of niet belangrijk wordt beschouwd. De ze fase speelt zich af tussen het functioneel / concept plan en de eerste alpha release. Met name het behouden van originaliteit en de hoofdfuncties lijkt in deze fase te worden vergeten. Ook het gebrek aan enthousiasme en talent speelt hierbij een rol. Het is de fase waarin juist in enthousiasme de speerpunten van een concept moeten worden vastgelegd. Er moet bij de eerste alpha release al een groepje gebruikers zijn die de dienst snappen. Vaak wordt dit doel naar de beta release opgeschoven, maar dan zal je zien dat de gebruikers er niet meer zijn, omdat de kracht van jouw nieuwe dienst er niet meer is.

Waar is die gebleven? Die is verdwenen in de wirwar van compromissen die zijn gesloten, omdat er in de alphalpha fase niet goed is gedocumenteerd.

Volgens het artikel zijn er een aantal vragen die kunnen worden beantwoord in deze fase.

  1. Wat zijn we – of in welke categorie horen we?
    Een basis vraag die vaak wordt vergeten. Beantwoord hem voor jezelf en je zal zien dat het vaak niet zo makkelijk is.
  2. Voor wie zijn we er?
    Eigenlijk een doelgroepanalyse, maar dan met de natte vinger. Wie heeft baat bij jouw dienst? Gezond verstand help vaak al, maar onderzoeken kunnen natuurlijk geen kwaad.
  3. Waarin verschillen we.
    Een belangrijke vraag die ten alle tijden moet worden bewaakt. Vaak gaat deze ten onder aan de vele compromissen die worden gesloten

Vorige week schreef ik een stuk over het feit dat web 2.0 bedrijven zich vaak niet realiseren hoe zij de huisbaas zijn van potentiele klanten. Je moet een solide uitstraling hebben, want mensen gaan hun tijd in jouw site investeren.

Lees het artikel “Why do web start ups die”

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Jouw reactie