Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

Webdesign 2.0: Groot ontwerpen

12 mei 2009

Op het internet is het gebruikelijk om een lettergrootte van 10/12 px te gebruiken. Dat is vreemd, want de standaard lettergrootte van de browser is toch echt 16px.  Dat lijkt erg groot, maar in feite is dat een grootte die maar net voldoet aan een goede leesbaarheid van een lange lap tekst. Waarom lijkt de letter dan toch zo groot? Ik ben ervan overtuigd dat het komt doordat webdesigners vaak klein designen. Als elementen om de tekst in verhouding klein zijn, lijkt de tekst inderdaad groot.

Waarom klein designen?

Volgens mij komt het klein designen voort uit trends die in het begin van het internet – in de huidige vorm – zijn ingezet. Doordat de bezoeker toen nog met een schermresolutie van 800×600 werkte, moesten designers binnen een kleiner oppervlakte meer informatie kwijt kunnen. Het gevolg hiervan is dat er veel met kaders werd gewerkt. De teksten konden maar beter zo klein mogelijk – en net leesbaar – zijn, om niet teveel ruimte te verspillen.

Dat tijdperk is inmiddels wel voorbij, maar die trend nog niet. Het kleine designen is namelijk een kunst op zich geworden en wordt door webdesigners nog vaak gevolgd. Het is een soort nieuwe schoonheid. De schoonheid van een grote dichtheid van informatie op een kleine ruimte. Deze wordt aangehangen, terwijl de regels eromheen allang zijn veranderd.

Het gevaar van de ruimte die beschikbaar komt zit hem in het gebruik van die ruimte. Kiest de webdesigner voor groter ontwerpen? Of komt er gewoonweg meer informatie op de nieuwe ruimte? Dat laatste is vooral iets wat managers en marketeers aanspreken. Want komop. Er kan gewoon een extra banner bij.
Toch pleit ik ervoor dat de webdesigner zijn ruimte moet gebruiken voor groter ontwerp: betere leesbaarheid en usability is ook kunst.

Voorbeelden van klein ontwerpen: Hyves, Dutchcowboys, FreeRecordShop

Een nieuwe trend

Gelukkig is er nu wel degelijk een nieuwe trend bezig. Bezoekers hebben inmiddels veel hogere resoluties en webdesigners gaan zich bezighouden met usability en accessability. Ook readability wordt tegenwoordig wel degelijk als een soort kunst gezien. Het zijn bedrijven als  37 Signals en Clearleft zijn wat dat betreft abslute trendzetters. Het toevoegen en laten van rust en ruimte op de website is al sinds web2.0 een goed gebruik.

Op een rijtje, tips voor mooi en groter ontwerp

De lettergrootte van 12px naar 16px omhoog gooien draagt niet meteen bij aan een grotere schoonheid van de website. Maar het kan wel! Let op het volgende:

En dan nog een aantal links naar websites die absoluut groter ontwerpen en schoonheid weten te combineren:

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/photos/przemion/132114314/

1 reactie op "Webdesign 2.0: Groot ontwerpen"

Florian zei:

Een andere mooie tekst over dit onderwerp vind je op http://informationarchitects.jp/100E2R/

Ik ben het er helemaal mee eens!

12 Mei 09, om 9:21 pm

Jouw reactie