Een weblog van Michel Kuik over webdesign, usability en interactie ontwerp

Home Archief Abonneer op een RSS Feed en blijf op de hoogte

De websites van de achttien eredivisieclubs onder de usability loep

2 maart 2009

Het leek me een goed idee om eens de websites van de voetbalclubs onder de loep te nemen. Ik heb enkele maanden terug de stoute schoenen aangetrokken en heb de websites van de clubs die dit jaar meedoen allemaal bekeken. Af en toe was het schrikken. Soms huilen. En heel af en toe… ook nog een glimlach.

Het onderzoek

Voor dit onderzoekje zijn de achttien sites van eredivisieclubs bekeken. De kernvraag is: Hoe presteren de twaalf eredivisieclubs zich op het internet?

De volgende onderdelen van een website zijn opgenomen in het onderzoek. Aan ieder onderdeel is een aantal punten gekoppeld. De sites verdienden bonuspunten als ze excelleerden op een onderdeel. Andersom heb ik ook puntaftrek gegegeven (zegmaar een diep donker donker rode kaart) aan clubs die dingen deden die echt niet kunnen.

Om de usability te testen heb ik allereerst vijf (dezelfde) opdrachten op iedere website uitgevoerd. Daarna is gekeken naar of ‘de standaard usability regels’ zijn gevolgd. Denk aan de zoekbox rechtsbovenin, of het aanmeldproces.

De vormgeving van de website is los beoordeeld van de usability. Met de vormgeving wordt het visuele ontwerp bedoelt. Een vraag die een rol speelt: Wordt de visuele identiteit in vormtaal, kleurschema en beeldtaal van de club goed doorgevoerd op de website? En daarmee bedoel ik dus niet dat het logo en de kleuren alleen terugkomen op de website. Dat is simpelweg niet genoeg.

De uitslag

De websites van de achttien eredivisieclubs zijn gemiddeld ondermaats. Zonder in te gaan op specifieke details, dit doe ik hieronder, is dit de uitslag van het onderzoek:

 1. De Graafschap
 2. AZ
 3. Willem II
 4. FC Groningen
 5. FC Utrecht
 6. NAC Breda
 7. N.E.C.
 8. PSV
 9. Sparta
 10. SC Heerenveen
 11. FC Twente
 12. ADO Den Haag
 13. Ajax
 14. Roda JC
 15. Heracles
 16. Vitesse
 17. Feyenoord
 18. Volendam

Download onderzoekresultaten_eredivisieclubs_97-2003 (Excel 97-2003 bestand)

Opvallende resultaten

De omvang van een club bepaalt helemaal niet de kwaliteit van de website. We vinden Feyenoord op plaats 17 terug en Ajax op nummer 13. Dat is toch wel opvallend.

 1. De omvang van de club zegt niets over de kwaliteit van de website. De graafschap wint en AZ wordt makkelijk tweede. De websites van Ajax, PSV en Feyenoord zijn zeer slecht. PSV schendt zo’n beetje iedere denkbare usability regel.
 2. De usability op de meeste websites is zwaar ondermaats. Van zoekmachines in een menu tot een omgekeerd navigatiemenu (thuisknop aan de rechterkant (!))
 3. Kaartverkoop en lidmaatschapverkoop zijn goed te vinden op de website. Dit is een positief punt. Blijkbaar richten veel sites zich hier ook op.
 4. De zoekmachine van De Graafschap was de enige zoekmachine die goed werkte. De andere zochten veelal alleen in het nieuws en vaak op irrelevante zaken.
 5. Er wordt weinig met de fanbase gedaan. Het hoogtepunt was dat een aantal sites een online fanshop hebben. Weinig community of binding.
 6. Veel clubs doen al dingen met video. Sommige betaald en sommige geheel gratis. AZ loopt hiermee voorop.
 7. Alleen De Graafschap heeft op de W3C Validator minder dan 20 errors. ADO Den Haag produceert daarintegen 1.600 errors.
 8. Geen één voetbalclub heeft een reactiemogelijkheid op nieuws. Ook niet voor fans. Hier is natuurlijk wel iets bij voor te stellen, omdat je ook te maken hebt met fans van andere clubs. Is hier geen fanbased oplossing voor mogelijk?
 9. Op de website van Feyenoord na werken de sites wel in de meest gangbare browsers.
 10. Download onderzoekresultaten_eredivisieclubs_97-2003 (Excel 97-2003 bestand) voor alle info.

SocialStrategyTalk

Afgelopen 5 februari ging ik naar SocialStrategyTalk, met als thema: doe mij maar een community. Puur toevallig sprak daar ook Peter Kentie, de marketing manager van PSV. Hij spraak daar ook over PSV op internet en het community gevoel eromheen. Dit artikel had ik toen al geschreven, maar nog niet gepubliceerd. Het vreemde was dat Kentie tot drie maal toe vertelde dat ze PSV met opzet ‘zo’n simpele website‘ hebben gehouden. Een foutje. Denk ik. Simpel wordt verward met ‘zo weinig mogelijk vormgeving‘. En dat komt de usability echt niet ten goede! Het bevreemde me dat hij trots was op het feit dat het ‘zo simpel‘ is en vraag me af of ze ooit hebben onderzocht of hun doelgroep dat ook vind. En op het feit dat je een intro screen krijgt voordat je naar de website gaat.

Conclusie

Ja. Er wordt vaak gezegd dat de voetbalwereld in zijn eigen wereld leeft. En dat is ook op internet het geval. Ze leven hun eigen regels na. En dat is vreemd. De enige die het eigenlijk snappen zijn De Graafschap en AZ. Nou niet de clubs met het meeste budget. De rest van de eredivisie zou er goed aan doen om eens naar het buitenland te kijken, of naar andere vakgebieden, in plaats van naar de websites van elkaar.

Interessant artikel? Abonneer op de RSS Feed en blijf op de hoogte!

Foto bij artikel geplaatst onder Creative Commons op http://www.flickr.com/photos/faceme/

1 reactie op "De websites van de achttien eredivisieclubs onder de usability loep"

My del.icio.us bookmarks for August 3rd through August 6th | B-WORX blog zei:

[...] De websites van de achttien eredivisieclubs onder de usability loep – MediaKip – [...]

6 Aug 09, om 10:20 am

Jouw reactie